Köszöntjük a Hajósi Pincefalu honlapján PDF Nyomtatás E-mail

 

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

6344 Hajós-Pincefalu, Hirrlingen tér

Telefon: +36 70 328 1537

Email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

December 11. Adventi Pincenyitogató a Hajósi Pincefaluban

 

PinceSzombat

A PinceSzombat egy havi rendszerességű programlehetőség a Pincefaluban, amikor minden hónap második szombatján (kivéve a Pincenyitogatók hónapjai — április, június, október, december) több pince fix nyitva tartással (14-20 óráig) és nyitott pince ajtókkal várja a látogatókat.

"Egy falu, ahol csak a bor lakik, de Ön mindig szívesen látott vendég" - Hajós - Pincefalu

 

Hajós Magyarország déli részén, Kalocsától 20 km-re fekszik, mely az év bármely szakában kellemes kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak. Lakói 85%-ban svábok. A török uralom után Kalocsa érseke Gróf Csáki Imre Németországból több turnusban telepített ide családokat. Az ideérkezők kihasználták az "új haza" adta lehetőségeket.

A falutól kb. 3 km-re, a Duna menti löszhátra szőlőt telepítettek, az alatta húzódó löszpartba borospincéket vájtak. A pincék átlagosan 20-70 méter hosszúak, a hőmérsékletük évszaktól függetlenül 10-14 Celsius-fok, ezért kiváló borok érlelődnek bennük. Az Európában egyedülálló pincefalu 24 utcából és 1200 pincéből áll. Hangulatos utcáiban sétálva lehetőség van pincelátogatásra és a pincében érlelődő borok kóstolására.

 

A híres villányi borvidéken, Villány tőszomszédságában található a szintén világhírű, festői látványt nyújtó három szintes pincefalu. Itt néhány tucat pinceépület található. Ezzel szemben a Hajós Pincefalu több mint ezer pincével büszkélkedhet, csak a kacskaringós, zegzugos utcák száma több tucat a dimbes-dombos pincefaluban. Távol áll tőlünk a szándék hogy hasonlítgassuk a két pincefalut, de az tény hogy Hajós egy egészen más lépték, akár egész napot is el lehet tölteni a pincék között sétálgatva, de akár több napos programot, kikapcsolódási lehetőséget is biztosít.

Ha még nem hallott a több évszázados múltra visszatekintő, történelmi szőlő-és bortermeléséről nevezetes település lakóinak hagyományos falusi vendégszeretetéről, ha szeretne többet megtudni az itt élő emberek szokásairól, hagyományairól, a borkultúráról, ha úgy érzi megállná a helyét szüreteléskor, vagy préseléskor, ha szívesen részt venne egy igazi szüreti mulatságon, vagy egyszerűen csak szeretne kikapcsolódni és eltölteni néhány napot ebben a fantasztikus hangulatú, a világon egyedülálló pincefaluban, kérjük ismerkedjen meg velünk!

Hajósi PincefaluEzt a honlapot kilenc, hajósi vendéglátó hozta létre akik, valamennyien, szállásadással, vendéglátással, szőlőtermesztéssel és borászkodással foglalkoznak. A település neve már a török hódoltság előtti időkből ismert. A régi hagyományok szerint a legelső lakók hajóval érkeztek. Azonban annyira magával ragadta őket az alföldi táj szépsége, a sík vidék, hogy nem is eveztek tovább, hanem lehorgonyoztak. Kipakolták szerény javaikat, és letelepedtek, hogy békés otthont teremthessenek maguknak. Ám közbeszólt a történelem, hazánkat megszállta a török sereg. Ahol megjelentek, mindenütt kárt okoztak, félelemben tartották az egész lakosságot. Az egykori letelepedőknek fedelet és egyben biztonságot nyújtó Hajós is a céltalan pusztítások, rombolások áldozatává vált. A törökök kiűzése után, a kalocsai érsek dolgos sváb családokat telepített be az elnéptelenedett faluba. Egy 1700-as évek elejéről származó okirat szerint az első években jelentős adókedvezménnyel ösztönözte az új lakókat a szőlőtermesztésre. A gondos munkának és a szorgalmas kezeknek köszönhetően alakult ki a kis község messze földön ismert szőlő- és borkultúrája, melynek napjainkban is nagy hagyománya van, melyet évszázadok óta nemzedékről-nemzedékre, apáról-fiúra örökítenek. A hosszú éveken át tartó kitartás végül meghozta gyümölcsét!

Ha már Hajóson vagyunk, semmiképp sem szabad kihagynunk a gazdák pincéiben érlelődő, finomabbnál-finomabb borokat! De még mielőtt végig kóstolnánk a csábító nedűket, nézzünk körül alaposan a faluban, hiszen sosem tudhatjuk előre, milyen nem várt hatással lesz ránk a borozgatás!

Hajósi PincefaluA Köztársaság téren csodálatos barokk épület áll, a Szent Imre római katolikus templom, melyet még 1728-ban, egy romos klastrom helyén, az érsek segítségével építettek meg a helybéliek. Az 1794-ben kegyhellyé nyilvánított templomban láthatjuk a ,,csodatevő" Madonnát, melyet az első idetelepült családok hoztak magukkal. A templom mellett épült fel gróf Patasich Gábor kalocsai érsek barokk stílusú vadászkastélya, melynek közelében egykor vadaspark volt. A krónikák szerint Mária Terézia fogadására építették a kastélyt, de királynénk mégsem látogatott el Hajósra. Kárpótlásul a plébánián csodálhatjuk meg Mária Terézia és férje, valamint VI. Károly és felesége portréit. A kastély 1907-től árvaházként, napjainkig gyermekotthonként működött.

A település őrzi a sváb népi hagyományokat. Ünnepi alkalmakkor egy egész falu csodálja meg a helyi néptánc együttes ügyes lábú néptáncosainak műsorát, egy emberként hallgatják végig fúvós együttesük előadásait. A kisgyermekek népi gyermekjátékok révén ismerkednek meg a sváb kultúra hagyományaival.

Hajósi PincefaluA falutól 2 kilométerre található Hajós legismertebb, és egyben leglátogatottabb része, a löszhátra épített pincefalu. A szorosan egymás mellett sorakozó, mintegy 1200 fehérre meszelt présház a népi építészet remeke. Az egymáshoz bújó jellegzetes épületek Európa legnagyobb összefüggő pincefaluját alkotják! A löszfalba 20-50 méter hosszú pincealagutakat vájtak, melyek télen-nyáron kedvező, közel azonos hőmérsékletet biztosítanak az itt tárolt Hajósi borok számára. Ezek a mesterségesen létrehozott "pincelyukak" többnyire boltívesek, téglával kirakottak. A löszfalba vájt "pincelyukak" fölé présházakat építettek, melyek azon kívül, hogy itt dolgozzák fel a szőlőt, üde színfoltjai a falunak, és kellemes kikapcsolódást nyújtanak a vendégeknek.

A helybéliektől azt is megtudtuk, hogy a régi szép időkben csak a férfiak mehettek ki a pincékhez, nőket csak akkor fogadtak, ha szüretelni, vagy éppen takarítani kellett! A férfiak, hogy sűrűbben látogathassák a pincéket kitalálták, hogy a krumplit bezony a kellemesen hűvös pincében kell tárolni, különben nem lesz meg a jellegzetes zamata! Ma már a nők szabadon járhatnak-kelhetnek a pincék között, bár még így sem látni őket olyan sűrűn. A pincék között sétáló vendég gyakran láthat borkóstolásra nyitva álló kapukat, víg kedélyű, barátságos házigazdákat, valamint bográcsban rotyogó, ínycsiklandó étkeket, amiket a hajósiakkal való előzetes egyeztetés alapján bárki megrendelhet magának. A hajósi pincesor azonban nemcsak látványosságával, hanem kiváló minőségű boraival is ezrével vonzza a magyar és külföldi vendégeket.

 

 

Szavazások

Ön járt-e már a Hajósi Pincefaluban?
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 3 vendég böngészi